Saturday, December 12, 2009

KAWAN terbaik





KAWAN???

Ape itu kawan..bagi aku kawan tu orang yang setiasa berada dekat kita yang boleh menolong kite time susah, yang boleh memujuk kite time kite kecewa, yang boleh mengembirakan kiter time kiter sedih, yang boleh mengisi kehidupan harian yag kosong. Maksud aku, kawan ni xsemestinya berada di sisi kite, tetapi sentiasa ada dihati kita, di minda kite
.

KAWAN?

Kawan ni ade banyak jenis dalam dunia kiter..
pelbagai kwan korang leh jumpa dlm dunia ni... kawan tolong kawan. kawan mkn kawan. kawan tipu kawan. tapi time ni aku nak cerita sal kawan korang dari kecik dulu....

PERTAMA: kawan masa kecik. time kecik2 dulu korang mesti ade kawan yang korang selalu main, xkira la main baling batu ke, baling selipar ke, tarik upih pinang ke, main congkak ker (aku xmain), bola beracun, and yang best mandi sungai. mesti korang akan igt kawan2 zaman kecik korang ni biler korang dah besar dan dh ade kerjaya. sbb menda ni akan jd kenangan bg korang dan stay di ingatan korang. mungkin korang akan merindui semua ni..sebab dulu idup korang hepi gan kwn2 korang kan.. xbyk masalah mcm zaman sekarang.

KEDUA: kawan zaman sekolah rendah. bagi aku sekolah rendah ni, tempat pertama bagi aku, untuk aku berkenalan ,lebih ramai kawan yg dari pelbagai tempat/kmpung. ye la zaman kanak2 dulu just kawan gan anak jiran2 jer.. zaman sekolah rendah ni la korang stay nakal lagi, main kejar gan kawan2 korang dlm kelas, buat geng kacau dak perempuan, n buat pasat ikan dalam kelas time cikgu mengajar (borak2). smua tu korang buat dgn kwn2 korang. setahu aku, kebiasaan kawan2 dari sekolah rendah akan stay sampai ke sekolah menengah..

KETIGA: kawan time sekolah menengah. time la jiwa keremajaan korang memberontakkan? dari kecik jadi remaja. time ni la semangat setia kawan tu menyelah. n sikat tikam kawan dari belakang tu terselah. mgkin korang penah alami, kawan2 rapat korang tiap2 ari sekolah tiba2 khianati korang. adala smpai bergaduh, bertumbuk n macam2. dan korang pom penah ade geng dlm sekolah tu.. time korang nk ke kantin pom berjalan gan geng korang. boleh dikatakn nk g ke mane2 tu gan geng korang je la..klu sorg lak, mmg xkuar la.. nk g tandas pom kena teman (laki lak tu).

KEEMPAT: kawan di IPTA. time ni korang mungkin terpisah gan kwn2 mase skolah dulu. dan ade jgk yg dh lost contact pom (kebanyakan mcm tu la). masa korang kat ipta ni, minda korang terbuka, katak yang bawak tempurung td dah keluar dari tempurungnya. mcm tu la mksudnya. time ni la korang ade new life. life kat tempat org, jauh dr ibubapa dan family, tp time ni la korang paling dekat gan kwan korang kat ipta tu.. xkira la dlm clas ke, kt hostel ke.. tp time ni la korang rasa paling best dlm life korg... (bg aku la). dan time ni gak la korang dpt kawan yang special.. special yg mcmane? korg taw sndiri la tu..

KELIMA: kawan tempat kerja. aku xleh k citer sebab aku masih lagi student. n blum berpegalaman dlm berkerja dengan suasana kerja yg betol... tp setaw aku..kwn tempat kerja ni..mesra time kerja je la kot.. n time abih waktu kerja.. smua wat dont know n wat hal masing2.

SETERUSNYA: ramai lagi kawan yang korang akan jumpa selepas korang abih belajar nnti...

*to be continued...

Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

9 Comment!: on "KAWAN terbaik"

Akma said...

km ni kwn terbaik x?hehe

Ku aFiF said...

kwn terbaik tapi..senget!!kih4

Akma said...

ceh....xpo la g2.....tata!

Ku aFiF said...

ala..ngajuk selaluh die..umm

Farah Ezzaty said...

mn lg ny?kate to be continued???

Ku aFiF said...

xsabar lak kome ni ek..

Ku aFiF said...

xsabar lak kome ni ek..

liyanaKim said...

kawan. kita kawan tak ? haha

Ku aFiF said...

mestila....
kite pom kawan la...hehe